Om poeten Atle Burman


Atle Burman var en av Sveriges mest lästa poeter. Atle var född 1930 och bodde i Huskvarna. I november 2012 lämnade Atle oss efter en tids sjukdom.


Begåvad med en osedvanlig förmåga , att enkelt skriva om existensiella frågor, gjorde Atle varje läsare och åhörare berörd. Med ödmjukheten att låta varje enskild människa själv fundera över de stora frågorna förmedlade Atle uppslag till iakttagelser av skenbart enkla ting.

 

En stor mängd av Atles dikter är tonsatta och framförs både i radio och TV. Ibland medverkade Atle själv med både diktläsning och intervjuer.


Atle var en efterfrågad uppläsare. Kyrkor i södra och västra Sverige gästades ofta av Atle där han framförde sina dikter.


Vid flera tllfällen har Atle belönats med stipendier ur Anders Frostenssons Stiftelse.


Boken om Atle Burman och hans diktning


En stor del av Atles förhållningssäavtt framgår av ett citat av Atle i boken "En resa i stjärnornas ljus":


"Jag brukar säga att jag är medlem i världens minsta församling. Den består av Vår Herre och mig själv.  Och Gud varken ingriper eller dömer, så där kan jag låta tankarna flyga fritt".


Ovan visa omslaget till boken om Atle och hans diktning. Cecilia Werner har förtjänstfullt tecknat en god bild av Atle. Boken kom ut hösten 2009 och är utgiven av Argument Förlag.